Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűz Serlege

 • Rendező(k): Mike Newell
 • Producer(ek): David Heyman
 • Forgatókönyíró(k): Steve Kloves
 • Könyv: Harry Potter and the Goblet of Fire by J. K. Rowling
 • Történet: Stephen Sommers, Lloyd Fonvielle, Kevin Jarre
 • Szereplők: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Tom Felton, Maggie Smith, James Phelps, Oliver Phelps, Matthew Lewis, Julie Walters, Bonnie Wright, Mark Williams, Michael Gambon, Gary Oldman, Timothy Spall, Jason Isaacs, Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Frances de la Tour
 • Zene: Patrick Doyle
 • Premier: 2005. November 18.
 • Időtartam: 157 perc
 • Bevétel: 896.911.078.
 • Előző Epizód: Harray Potter és az Azkabani Fogoly (2004)
 • Következő Epizód: Harry Potter és a Főnix Rendje (2007)

HARRY POTTER ÉS A TŰZ SERLEGE (Harry Potter and the Goblet of Fire) a J. K. Rowling regényein alapuló Harry Potter-filmek negyedik része. A 2005. november 18-án mozikba került filmet (Magyarországon: december 1.) Mike Newell rendezte. A film Harry Potter negyedik évét mutatja be a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Ebben a tanévben a Roxfort ad otthont a hagyományos varázslóversenynek, a Trimágus Tusának. Noha Harry nem jelentkezik, a Tűz Serlege rejtélyes módon őt is kiválasztja, mint a Roxfort iskola második számú résztvevőjét. A bemutatóját követő három nap alatt a film 102 millió dollárt hozott az Amerikai Egyesült Államok jegypénztáraiban, a Harry Potter-sorozat legjobb eredményét produkálva, s világszerte 892 millió dolláros bevétellel zárt. Ezzel 2005 legsikeresebb, s egyben minden idők 9. legtöbbet hozó filmje lett. Az eddigi négy adaptáció között a második helyen áll a Harry Potter és a bölcsek köve mögött. A Tűz Serlegét a legjobb díszlet Oscar-díjára jelölték 2006-ban, az elismerést azonban az Egy gésa emlékiratai kapta. A DVD-kiadás minden idők egyik leggyorsabban fogyó kiadványává vált.

Történet

Harryre -aki a negyedik évét kezdené a Roxfortban- minden éjszaka ugyanaz az álom tör rá: egy elhagyatott szobában Voldemort nagyúr, Féregfark, egy ismeretlen személy és egy Nagini nevű kígyó megölnek valakit, a nagyúr pedig küldetést ad a harmadik személynek, ami Potterrel kapcsolatos. Mikor legutóbbi álmából felébred, Harry barátaival, Hermionéval, Ronnal és annak családjával indul a Kviddics Világkupa döntőjére. Csakhogy a döntő váratlan fordulatot vesz: mindenki menekülni kényszerül, ugyanis Voldemort halálfalói jelennek meg és az égre kerül a Sötét Jegy.
Miután a fiúk visszatérnek a Roxfort falai közé, megtudják: itt rendezik meg idén a Trimágus Tusát, amin három iskola vesz részt: a Roxfort, a Beauxbatons (igazgatója: Olympe Maxime és a Durmstrang (igazgatója: Igor Karkarov. Az iskolába új Sötét Varázslatok Kivédése tanár is érkezik, a "Rémszemnek" becézett Alastor Mordon. Rajta kívül Barty Kupor, a minisztérium egyik embere is megszáll az iskolában a verseny miatt. a Harry és a Hollóhátas Cho Chang többször "szemezget" egymással. Mordon az első óráján bemutatja a diákoknak, melyek a Főbenjáró átkok: az Imperius-átok (mellyel az áldozat követi az átok megidézésének parancsait), a Cruciatus-átok (mellyel kínozni lehet) és az Avada Kedavra (mely kivédhetetlen, gyilkolni lehet vele). A diákok ezen kívül megtudják, Mordonon több nem emberi dolog is van, amik segítik a támadások ellen, pl: gép szem. Mordon az órája után megkéri Neville-t, maradjon még vele beszélgetni.
A Trimágus Tusára csak 17 év feletti diákok pályázhatnak, ám George és Fred mégis megkísérli, nem sikerül. A Trimágus Tusa résztvevőit kihirdeti Dumbledore igazgató: a Durmstrangból Viktor Krum, a Beauxbatonsból Fleur Delacour, míg a Roxfortból a Hugrabugos Cedric Diggory. Csakhogy a Tűz Serlege meglepő módon Harry nevét is kidobja, így kénytelen ő is indulni a versenyen. Ron ezért elpártol tőle. Harryt ezután egy újságíró, Rita Vitrol faggatja ki, majd egy üzenetet kap Siriustól, találkozzanak a Griffendél klubhelyiségében. Ott Sirius arca a tűzben jelenik meg, és elárulja keresztfiának: szerinte Barty Kupor, vagy a volt halálfaló, Igor Karkarov dobhatta be Harry nevét a Tűz Serlegébe. Később Hagrid megmutatja Harrynek, hogy mivel is kell szembeszállnia az első próbán: sárkányokkal.
A Roxfortban a diákok mind kigúnyolják Harryt, ám amikor Draco pálcát is rántana ellene, Mordon megvédi őt, patkánnyá változtatja Malfoyt. Ezután az irodájában segíteni próbál a fiúnak a versennyel kapcsolatban. Az első próbán Harrynek a Magyar Mennydörgő nevű sárkány jut, amitől el kell lopni a tojását, seprűje, a Tűzvillám segítségével meg is szerzi azt. A próba után Ron kibérkül vele, majd részt vesznek az iskolai bálon. Ron elkeseredettségére Hermione Viktor Krummal táncol, míg Hagrid a Beauxbatons igazgatójáért, Olympe Maxime-áért van oda. Harry sem olyan lelkes, hisz Cho is mással ment a bálba. Cedric segítségével Harry megtudja, hogy kákalagokkal kell megküzdenie egy tóban. Neville varangydudvát ad Potternek, aminek segítségével lélegezni tud a víz alatt, így teljesíti is a próbát: 1 óra alatt kimenti Ront, sőt még Fleur húgát is. A próba után azonban Ronnal, Hermionéval és Hagriddal a Tiltott Rengetegben rátalál Barty Kupor holttestére.
A haláleset miatt Cornelius Caramel, a Mágiaügyi Miniszter meglátogatja Dumbledore-t. Amíg beszélgetnek, Harry egyedül marad az igazgató irodájában, majd a Merengőbe nézve a múltba utazik vissza, Igor Karkarov, halálfaló tárgyalására. Az eseményt átélve Harry megtudja, hogy Piton régen halálfaló volt, és hogy Karkarov adta fel ifjabb Barty Kuport, aki a Cruciatus-átokkal kínozta Neville Longbottom szüleit. Dumbledore-nak a jelenben elmondja Harry, ifjabb Barty Kupor az a bizonyos harmadik személy az álmaiban, Voldemort és Féregfark mellett. Az igazgatóiból való távozás után Perselus Piton megállítja Harryt, és ismeretlen okból megfenyegeti: ha még egyszer lopni próbál a főzeteiből, megjárja. Eljön az utolsó próba ideje is: a négy versenyzőnek meg kell találnia egy labirintusban a Trimágus -kupát aki ezt először megteszi, nyer. A versenyből azonban Fleur és Krum kiesik, Harry és Cedric pedig egyszerre érinti meg a kupát Amint ezt megteszik, egy elhagyatott temetőben találják magukat, ugyanis a kupa egy zsupszkulcs volt. Érkezésük után Harry sebhelye sajogni kezd. Voldemort és Féregfark jelenik meg és végeznek Cedric-kel az Avada Kedavra átokkal.
Halálfalók jelennek meg, köztük Draco apja, Lucius Malfoy és Crak és Monstro szülei. Voldemort elárulja Harrynek, az anyja védőátka miatt nem tudta megölni kiskorában, majd párbajra hívja. Voldemort és Harry küzdelmét végül Harry szüleinek, Cedricnek és még néhány embernek a szelleme zavarja meg. Voldemort figyelmét elterelve Harry odaugrik a zsupszkulcshoz és Cedric holttestével visszatér a labirintus bejáratához. Kitör a pánik a nézők közt, Harryt Mordon rángatja az irodájába. Ott derül ki, hogy Mordon valójában ifjabb Barty Kupor, aki megszökött az Azkabanból. Elárulja: ő dobta be Potter nevét a serlegbe és azért segített neki, hogy eljusson Voldemorthoz. Mikor azonban megpróbálna végezni Harryvel, Piton, McGalagony és Dumbledore jelenik meg, majd elfogják a Mordon bőrébe bújt halálfalót. Piton egyik vallató szérumának köszönhetően megtudják, az igazi Mordon a szobában levő utazóbőröndben van fogva tartva. Év végén Dumbledore búcsúbeszédet mond Cedric Diggoryért, a másik két iskolai tanulói pedig elhagyják a Roxfortot. A tanév véget ér, ám néhány emberen kívül senki nem hisz Voldemort visszatérésében.

Eltérések a korábbi filmekhez képest

Az alábbiakban csupán néhány különbség olvasható a számos közül. A Roxfort kastélyának kültere és a környezete minden filmadaptáció esetében változik. A Harry Potter és a Tűz Serlege új változtatásai a következők.

 • Az előcsarnok megváltozott. Ezúttal van udvara, óratoronnyal.
 • Az előcsarnokot kibővítették, a márványlépcsők elválasztják a nagytermet és a főtornyot.
 • A bagolyház most egy különálló, magas torony, számos szinttel egy kődombon.
 • Két új völgy került a filmbe.
 • Az egyik, ahol a sárkányok arénája helyezkedik el. Ez egyvonalban található a bagolyház tornyával. A továbbiakban ez az új völgy egy vízesés.
 • A második, ahol a hatalmas kiterjedésű Trimágus-labirintus lelhető fel. Ez a nagyterem mögött, Hagrid kunyhóján túl van.
 • Egyes jelenetek egy udvarhelységben játszódnak, aminek elhelyezkedése ismeretlen. Egyértelműen nem az óratornyos udvar, nem a bejárat udvara, s nem is a Sötét Torony melletti udvar.
 • A három harangtorony is megváltozott.
 • Flitwick professzor külseje egy idős, hosszú és barnahajú koboldszerűről fiatal, rövidhajú manóra változott.

Eltérések a könyvhöz képest

 • Harry az álmában nemcsak Voldemortot és Féregfarkat, de az ifjabb Barty Kuport is látja. Hogy Barty hogyan szökött meg Azkabanból, a filmből nem derül ki.
 • Dursleyék, Mrs Weasley, Bill, Charlie és Percy Weasley kimaradtak a filmből.
 • Ludo Bumfolt kimaradt a filmből.
 • A Kviddics Világkupán a meccsből igen keveset látunk a filmben.
 • A könyvben Harryék a stadion díszpáholyában ülnek, a filmben viszont a stadion tetején a "legrosszabb" helyen.
 • Colin és Dennis Creevey kimaradt a filmből.
 • A könyvben a Durmstrang, illetve a Beauxbaton diákjai és igazgatói csak október végén érkeznek meg az iskolába, míg a filmben már az évnyitó napján.
 • A könyv utalásai szerint mindkét iskola koedukált.
 • Sem Dobby, sem Winky, sem a roxforti házimanók nem szerepelnek a filmben, így Hermione sem hozza létre az M.A.J.O.M.-ot. Dobby helyett Neville az, aki ellopja a varangydudvát Harrynek.
 • Nigel karakterét a filmhez alkották meg, egyik könyvben sem szerepel.
 • A jelenet, ahol Dumbledore, Piton és McGalagony arról vitatkoznak, engedjék-e Harryt versenyezni, nem szerepel a könyvben.
 • Rita Vitrol jóval kevesebb szerepet kap, mint a könyvben; animágusi képességeire nem derül fény.
 • Sirius Black szintén jóval kisebb szerepet kap a könyvhöz képest.
 • Frics komikus figurává válik a filmben: mindhárom próbán előbb süti el az ágyút a kelleténél.
 • A filmben Hermione szól Harrynek, hogy Hagrid keresi őt, míg a könyvben maga az óriás hívja találkozóra a Láthatatlanná tevő köpeny alatt rejtőző fiút.
 • Az első próba jóval látványosabb, mint a könyvben: a Magyar Mennydörgő láncait tépve elszabadul, és körbekergeti Harryt a Roxfort körül.
 • A jelenet, amiben McGalagony professzor Ront tanítja táncolni, nem szerepel a könyvben.
 • Padma Patil a filmben griffendéles, míg a könyvben hollóhátas.
 • Idősebb Barty Kupor holttestét megtalálják a filmben.
 • A film során csak Karkarov tárgyalását láthatjuk, nem kerül sor ifj. Barty Kupor és Bellatrix Lestrange külön tárgyalására.
 • A filmben nem szerepelnek dementorok
 • A harmadik próbán a labirintusban nincsenek szörnyek: a labirintust alkotó sövény támad csapkodó ágaival és tekergőző gyökereivel a bajnokokra.
 • Voldemort szemei kékek, szemben a könyvben hangsúlyozott vörössel.
 • Hermione a könyvben tudja a harmadik főbenjáró átkot, a filmben nem. (bár úgy tűnhet, hogy tudja, de nem akarja azt közölni Mordon professzorral) Mellesleg, a filmben így ez a jelenet sokkal hatásosabb lett.
 • A filmben úgy tűnik, hogy Voldemort magától jutott hozzá a fontos információkhoz, nem Bertha Jorkinstól.
 • A filmből nem derül ki, hogy Karkarov megszökött, miután felizzott karján a Sötét Jegy.

Wyrd Sister-per

A film bemutatója idején a Wyrd Sisters nevű kanadai folkegyüttes 40 millió amerikai dollárra perelte be a film észak-amerikai forgalmazóját, a Warner Brothers-t, Jarvis Cockert a Pulpból, illetve a Radiohead két tagját, Jonny Greenwoodot és Phil Selwayt, nevük használatáért. A könyvben a bálon zenélő bandát "Weird Sistersnek" hívják, Shakespeare Macbethjének boszorkányai után, azonban a filmben ezt "Wyrd Sistersre" változtatták. A bemutató előtt ugyanakkor a Warner eltüntetett minden olyan mozzanatot, ami a filmben szereplő zenekar nevére utalna. Mindazonáltal, a Wyrd Sisters keresetet nyújtott be a kanadai bíróságon, hogy megakadályozzák a film kanadai terjesztését. Ezt a kérelmet egy ontariói bíró elutasította.

Érdekességek

 • Mordon zsebórájának számlapján egy biológiai veszély szimbólum látható, ami utalás Brendan Gleeson szerepére a 28 nappal később című filmben.
 • Johnny Greenwood és Phil Selway a Radioheadből, a Pulp frontembere, Jarvis Cocker, Steve Mackey basszgitáros, az All Seeing I tagja, Jason Buckle és Steve Claydon az Add N to (X)-ből láthatóak a filmben mint a The Weird Sisters nevű együttes.
 • A producerek kezdetben egy kétrészes, hat hónapos különbséggel bemutatandó produkcióban gondolkodtak a Mátrix – Újratöltve és a Mátrix – Forradalmak című filmek stratégiáját alapul véve. Az ötletet a harmadik Potter-film rendezője, Alfonso Cuarón utasította el, arra hivatkozva, hogy komplikált lenne két nagyköltségvetésű film elkészítése a rendelkezésre álló rövid idő alatt.
 • A "pók", amin Rémszem Mordon demonstrálja az átkokat, egy ostorlábú.
 • A brit gumiembert, Richard Rossont kérték fel a halálfaló, Avery szerepére. Elkészültek a felvételek, amint Avery kínzástól szenved, azonban ez végül kimaradt a moziban látott vágásból.
 • A dal, amit Hermione és Hagrid énekel, miközben Harry rátalál Kupor holttestére, a Roxforti iskolai dal.
 • A temetői jelenetben látható sírokon szereplő nevek a film stábtagjaihoz tartoznak, annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges jogi kellemetlenségeket, amik más nevekből fakadhatnak.
 • Mike Newell visszadobta Az elszánt diplomata rendezését, hogy ezt a filmet elkészíthesse. Mindkét filmben szerepel Ralph Fiennes.
 • Mike Newell az első brit, aki a sorozat egyik filmjét rendezi. Korábban az amerikai Chris Columbus, illetve a mexikói Alfonso Cuarón töltötte be a posztot.
 • Gary Oldman és Ralph Fiennes is játszott negatív indíttatású figurát a Hannibal Lecter-filmekben. Oldman Mason Vergert alakította a Hannibalban, Fiennes pedig Francis Dolarhíde-ot A Vörös Sárkányban.
 • A film végefőcímének egyik utolsó sora a következő: "A film készítése során sárkányoknak nem esett bántódásuk". ("No dragons were harmed in the making of this movie".) A megjegyzés humoros utalás az állatok bántalmazásának tilalmára a filmek készítése során.
 • Hogy megfelelő legyen Voldemort szerepére, Ralph Fiennes arcvonásainak jelentős részét digitálisan megváltoztatták az utómunkálatok során (legjelentősebben az orrát). Hogy segítsék a vizuális effekteket készítő csapatot, Fiennes arcára színes pontokat festettek az alapvető felvételekhez.
 • A kviddics-világkupán, mikor Amos és Cedric Diggory elválnak Mr. Weasleyéktől, Amos Diggory azt mondja Mr. Weasley-nek, hogy "az utak elválnak". Ez a könyv utolsó előtti fejezetének címe.
 • Ez az első Harry Potter-adaptáció, amiben Harry rokonai, a Dursley-család nem tűnik fel.
 • Ez az első Harry Potter-film, amiben Hermione Granger is ellátogat a Weasley-házba.
 

Cikkek

Harry Potter és a Tűz Serlege (2000)

2016.10.25