Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főnix Rendje

 • Rendező(k): David Yates
 • Producer(ek): David Heyman, David Barron
 • Forgatókönyíró(k): Michael Goldenberg
 • Könyv: Harry Potter and the Order of the Phoenix by J. K. Rowling
 • Szereplők: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Tom Felton, Maggie Smith, James Phelps, Oliver Phelps, Matthew Lewis, Julie Walters, Bonnie Wright, Mark Williams, Michael Gambon, Gary Oldman, David Thewlis, Jason Isaacs, Ralph Fiennes, Richard Griffiths, Fiona Shaw, Brendan Gleeson, Helena Bonham Carter, Emma Thompson, Imelda Staunton
 • Zene: Nicholas Hooper
 • Premier: 2007. Július 3.
 • Időtartam: 138 perc
 • Bevétel: 939.885.929.
 • Előző Epizód: Harry Potter és a Tűz Serlege (2004)
 • Következő Epizód: Harry Potter és a Félvér Herceg (2009)

HARRY POTTER ÉS A FŐNIX RENDJE (Harry Potter and the Order of the Phoenix) egy 2007-es fantasy-kalandfilm J. K. Rowling azonos című regénye alapján. A David Yates rendezésében, Michael Goldenberg forgatókönyvéből és David Heyman produceri közreműködésével készült film az ötödik a Harry Potter-sorozatban. A történet az ötödik évében követi nyomon Harry Pottert a Roxfort varázsiskolában. A Mágiaügyi Minisztérium nem hajlandó tudomásul venni Lord Voldemort visszatértét, s köreiből a bürokrata Dolores Umbridge-t tanárnak nevezi ki a tanintézményben.

Történet

Harry Potter szokás szerint a Dursley családnál tölti a nyári szünidőt. Egy alkalommal a játszótéren találkozik unokatestvérével és annak bandájával, akik piszkálni kezdik őt és megsértik néhai anyja emlékét. Harry erre pálcát szegez Dudley torkához, ám az ég besötétedik, majd vihar kezdődik. Harry és Dudley egy híd alá futnak, ahol dementorok jelennek meg. Harry elzavarja őket a patrónus átokkal, ám kuzinja sokkot kap. A híd alatt megjelenik Mrs. Figg, Dursleyék szomszédasszonya, akiről kiderül, a Főnix Rendjének egyik tagja, és Albus Dumbledore igazgató bízta meg, hogy figyelje Harryt. A fiú a vállán viszi haza Dudleyt, míg Figg elkíséri őket. Otthon Vernon bácsi és Petunia néni azonnal az autóba ültetik fiukat, hogy elvigyék kivizsgáltatni. Harry eközben egy üzenetet kap, amiben tárgyalásra idézik, iskolán kívüli varázslásért. Néhány alak nyit be a házba: Alastor Mordon, Nymphadora Tonks, Kingsley Shacklebolt és még néhányan. Mordon közli Harryvel, elviszik a Főnix Rendjének a főhadiszállására. Mikor seprűvel odarepülnek, Harry meglepően veszi tudomásul, hogy a főhadiszállás Sirius háza, és hogy Perselus Piton is a rend tagja. Harry újra találkozik Siriussal, Ronnal, Hermionéval és a többi ismerősével, barátjával. Sirius elárulja keresztfiának, Voldemort valami olyat keres, ami legutóbb nem volt a birtokában, és Harryvel kapcsolatos.
Másnap Harry Ron apjával, Arthurral indul a Mágiaügyi Minisztériumba a tárgyalásra. Ott Dumbledore és Mrs. Figg tanúskodásával végül felmentik Harryt. A tárgyalás után a diákok a Roxfort Expresszel utaznak a Roxfortba. Harry ismét találkozik Cho Changgal, és egy fura lánnyal: Luna Lovegooddal. Itt Harryt nagy meglepetés éri Draco Malfoy megjegyzésein kívül: senki nem hiszi el neki, hogy Voldemort nagyúr visszatért, sőt, azt gondolják, Harry végzett Cedric Diggoryval. Az iskola új tanárt is kap: Dolores Umbridge tanítja majd a Sötét Varázslatok Kivédését. Umbridge-nek a Minisztérium nagy hatalmat biztosít, így első dolga az, hogy ellenőrzi a tanárokat, majd a gyerekeket. Mikor a nő megpróbálja kirúgni Trelawney professzort, Dumbledore és McGalagony megakadályozzák ezt. Umbridge az első óráján közli, hogy hamarosan sor kerül az RBF (Rendes Bűbájos Fokozat-)-vizsgákra, és hogy az óráin a gyerekek a Minisztérium döntése értelmében nem varázsolhatnak. Mikor Harry ezt badarságnak nevezi, és Cedric meggyilkolását hozza fel példának, Umbridge az irodájába hívatja, majd fizikai fájdalmat okozó büntetőfeladatot ad neki. Argus Frics és a Mardekár ház lakói szimpatizálnak a nővel, s minden parancsát teljesítik.
Harry később az erdőben találkozik Lunával, aki thesztrálokkal játszik, amiket csak olyanok láthatnak, akik már találkoztak a halállal (Lunának az anyja, Harrynek pedig szülei haltak meg). Luna elmondja, hogy ő és apja hisz Harrynek Voldemort visszatérésével kapcsolatban. Harry, Hermione és Ron beszél Siriusszal, aki elmondja: a Minisztérium azért nem engedi varázsolni a gyerekeket, mert Cornelius Caramel szerint Dumbledore a Minisztérium megtámadására készül. Mivel Sirius és a rend szerint Voldemort újra akcióba lépett (egyre több ember tűnik el rejtélyes módon), Harry és a Griffendél tanulói egy „Dumbledore Serege” nevű csapatot szervez. Miután rátalálnak a Szükség Szobájára, elhatározzák: itt fognak varázslatokat gyakorolni. Egy gyakorlás után Harry és Cho egyedül marad, és egy csók csattan el köztük.
Egy éjszaka Harryre rémálom tör: ő maga Voldemort, és megkínozza Arthur Weasleyt. Mikor ezt jelenti Dumbledore-nak, a Minisztérium emberei valóban félholtan találnak Arthurra. Dumbledore úgy gondolja, Voldermort és Harry elméje közt kapcsolat van, ezért látja azt, amit a Nagyúr is. Így a fiú kénytelen Pitonnal gyakorolni, hogy ki tudja védeni ezeket a támadásokat Voldemorttól. Harry, Ron és Hermione meglátogatják a frissen visszatért Hagridot, aki elmondja: Dumbledore kérésére az óriásokhoz látogatott el, hogy meggyőzze őket, álljanak a jó oldalra, s ne Voldermort mellé. Eközben Sirius tébolyodott unokanővére, Bellatrix megszökik az Azkabanból, néhány másik rabbal együtt. Később Neville elmondja Harrynek, hogy Bellatrix ölte meg a szüleit, akik még a régi Főnix Rendjének a tagjai voltak. A diákok bocsánatot kérnek Harrytől, amiért nem hitték el Voldemort visszatérését. Cho elárulja Harryéket, így Umbridge, Frics és a Madekáros tanulók rátalálnak a Szükség Szobájára. Mikor Umbridge megtudja, hogy a gyerekek egy „Dumbledore Serege” nevű rendet alapítottak, megpróbálja elfogatni a Minisztériummal az igazgatót, ám az főnixmadara, Fawkes segítségével elmenekül. Az eset után Umbridge lesz a Roxfort új igazgatója.
Hagrid elviszi Harryt, Hermionét és Ront a Tiltott Rengetegbe, ahol bemutatja nekik óriás féltestvérét, Grópot, majd megkéri őket, hogy vigyázzanak rá. A gyerekek megígérik neki, ám Hagrid utána még hozzáteszi: az erdőben élő kentaurok területét egyre csökkenti a Minisztérium, s ha ez így folytatódik, fel fognak lázadni. Egy különórán Piton becsmérelni kezdi Harry apját, mire a fiú belenéz Piton emlékeibe: Pitonból iskolás korában James Potter, Remus Lupin és Sirius Black gyakran űzött gúnyt. Mikor a tanár kibújik az emlékei elől, közli Harryvel: nem tart neki több foglalkozást. Eljön az RBF-vizsga ideje, ám Fred és George megzavarja azt: tűzijátékokat lő fel, mire a diákok semmibe veszik Umbridge-t. Csakhogy a jókedvet Harry látomása zavarja meg: látja, amint Voldemort a Mágiaügyi Minisztériumban megkínozza Siriust. Elhatározza: odamegy. Mivel csak Umbridge irodájából lehet szabadon hopponálni, Dumbledore Seregének néhány tagja betör oda, ám Umbridge és a Mardekárosok jelennek meg és elfogják őket. Itt Umbridge és Piton beszélgetéséből Harry megtudja, Cho egy szérum hatására árulta el őket. Harry és Ron a Tiltott Rengetegbe csalogatják Umbridge-t, ahol Gróp és a kentaurok elfogják az igazgatónőt. Közben a többiek kiszabadulnak Dracóék karmai közül, így Harry, Ron, Hermione, Neville, Luna és Ginny thesztrálokkal repülnek el a Minisztériumba. A Rejtélyügyre belépve jóslatokat találnak, ám mikor Harry megtalálja a sajátját, Lucius Malfoy, Bellatrix Lestrange és néhány halálfaló jelenik meg. A csapat menekülni kényszerül, végül egy boltíves romnál kötnek ki. A halálfalók Harry kivétel minden gyereket elfognak, majd Malfoy Harrytől a jóslatot követeli. A jóslat azonban a földre esve megsemmisül, majd a Főnix Rendjének tagjai hopponálnak a helyszínre. Harc veszi kezdetét. Bellatrix egy Avada Kedavra átokkal végez Siriussal, mire Harry a menekülő nő után rohan és lefegyverzi azt. Csakhogy Voldemort és Dumbledore jelenik meg és újabb összecsapás kezdődik. Voldemort megpróbálja Harryt az elméjén keresztül elpusztítani, ám a fiú kivédi a támadást. Végül Caramel és emberei bukkannak fel, így a halálfalók és Voldemort menekülni kényszerülnek. Újra Dumbledore lesz a Roxfort igazgatója, az újságok pedig kihirdetik Voldemort visszatérését és Caramel lemondását.

Eltérések a könyvhöz képest

 • Ron és Hermione a filmben nem lesznek prefektusok.
 • Ebből a részből a Kviddics teljes egészében kimarad, így Ron sem kerül be a csapatba őrzőnek.
 • Percy a filmben nem küld levelet Ronnak, melyben arra kéri, szakítsa meg a kapcsolatot Harryvel.
 • Harry sebhelye nem fájdul meg Umbridge szobájában, így nem kéri ki Sirius segítségét sem a filmben.
 • A könyvben nem Neville találja meg a Szükség szobáját, hanem Dobby - aki egyáltalán nem tűnik fel a filmben - mesél róla Harrynek. Ezzel kapcsolatban annyi megjegyezendő, hogy Hermione magyarázza a többieknek a szoba funkcióját, holott a könyvben még nem is hallott a Jössz és mész szobáról.
 • A filmből kimarad az a jelenet, amikor Petunia néni rivallót kap Dumbledore-tól, és ennek hatására úgy dönt, Harrynek náluk kell maradnia. Így nem is került bele az utolsó jelenetek közé az, amikor a varázsló elmeséli Harrynek, hogy életre hívta a vér köteléke bűbájt, amit Petunia pecsételt meg azzal, hogy befogadta Harryt.
 • Harry és Tonks a főhadiszállásra menet versenyeznek a Temze fölött, a könyvben Rémszem a felhők fölé vezeti a csapatot. Nem szabadna, hogy a muglik lássák, hogy Harry és csapata repül, ezzel ellentétben ők mégis hajók mellett repülnek el.
 • A filmből az is kimarad, amikor Arabella Figg a mű elején felelősségre vonja Mundugust, amiért őrizetlenül hagyja Harryt, kinek emiatt varázsolnia kell. A filmből egyébként Mundugus Fletcher karaktere teljesen kimarad.
 • A filmből kimarad a Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály.
 • A filmből kimaradt Rita Vitrol interjúja.
 • A filmben nem szerepel Firenze, a kentaur.
 • A filmben a gyerekek nem vesznek részt pályaválasztási tanácsadáson.
 • A könyvben az ikrek még a vizsgákat megelőzően elhagyják a Roxfortot, míg a filmben a vizsgaírás közben szöknek el.
 • Lily Evans a filmben nem szerepel, és a merengőbeli jelenet is jóval rövidebb, mint a könyvben.
 • A filmben Cho Chang árulja el a titkos szakkört, míg a könyvben barátnője, Marietta (az ő karaktere teljesen kimarad a filmből).
 • A filmben Harry nem a merengőben látta Piton megalázását hanem okklumencia orán, a bájitaltanár emlékei között.
 • A filmben Harry nem lép kapcsolatba Siriussal Umbridge kandallóján át, miután látta Piton emlékét okklumencia órán. Később szintén nem bizonyosodik meg róla Sipor jóvoltából, hogy Sirius nincs a Grimmauld tér 12-n, ami egyébként hazugság volt.
 • Dumbledore maga nem beszél Harrynek a jóslatról, ennélfogva jóval csökken a filmnéző szemében a jóslat fontossága. A beszélgetés nagyon kevés információt tartalmaz a filmben a próféciáról.
 

Cikkek

Harry Potter és a Főnix Rendje (2003)

2016.10.25