Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azkabani Fogoly

 • Rendező(k): Alfonso Cuarón
 • Producer(ek): David Heyman, Chris Colombus, Mark Radcliffe
 • Forgatókönyíró(k): Steve Kloves
 • Könyv: Harry Potter and the Chamber of Secrets by J. K. Rowling
 • Történet: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban by J. K. Rowling
 • Szereplők: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Tom Felton, Maggie Smith, Richard Griffiths, Fiona Shaw, Harry Melling, James Phelps, Oliver Phelps, Matthew Lewis, Julie Walters, Bonnie Wright, Mark Williams, Michael Gambon, Gary Oldman, David Thewlis, Timothy Spall
 • Zene: John Williams
 • Premier: 2004. Június 4.
 • Időtartam: 142 perc
 • Bevétel: 796.688.549.
 • Előző Epizód: Harry Potter és a Titkok Kamrája (2002)
 • Következő Epizód: Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

HARRY POTTER ÉS AZ AZKABANI FOGOLY (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) egy fantasy/kaland film a népszerű Harry Potter film szériából, a film J. K. Rowling azonos regénye alapján készült. Rendezte Alfonso Cuarón, főszerepben Daniel Radcliffe, mint Harry Potter, Rupert Grint és Emma Watson, mint Harry legjobb barátai, Ron Weasley és Hermione Granger. Gary Oldman és David Thewlis is csatlakozott a csapathoz, mint Sirius Black és Remus Lupin, rajtuk kívül Michael Gambon is csatlakozott, hogy átvegye Richard Harris halála miatt Dumbledore szerepét. Steve Kloves visszatért, mint forgatókönyv író, közben Chris Colombus (az előző két film rendezője) producerként járult hozzá a film sikereihez.

Történet

Harry idén is nagybátyjáéknál tölti a nyarat, amikor is beállít Vernon bácsi nővére, Marge. Mikor Marge szidni kezdi a fiút és annak szüleit, Harry felpuffasztja, majd elrepíti. A konfliktus után elszökik onnan, és egy játszótérnél ül le pihenni. Mikor azonban egy támadó, fekete kutyát lát meg a mellette lévő bokorban, egy Kóbor Grimbusz nevű busz jelenik meg és felveszi a fiút. A busszal eljut a Foltozott Üstbe, ahol a Mágiaügyi Miniszter vár rá. A miniszter elmondja neki: a varázslásért nem csapták ki a Roxfortból. Később találkozik barátjaival, Ronnal és Hermionéval, ám Ron apjától szörnyű dolgot tud meg: az Azkabanból nemrég megszökött, gyilkos fegyenc, Sirius Black most Harryre vadászik, hogy végezzen vele.
A Roxfort Expressen az alvó, új Sötét Varázslatok Kivédése tanár, Remus Lupin mellé ülnek. A vonat egyszer csak megáll, az üvegek lefagynak, a lámpák pedig kialszanak. Néhány Dementor száll fel a vonatra, akik erejétől Harry rosszul lesz. Végül Lupin felébred és elzavarja a lényeket. A férfi elmondja: a Dementorok abból élnek, hogy kiszívják az emberekből az örömet, és valószínűleg Harry ezekre különösen érzékeny. A Roxfortba érkezés után Dumbledore igazgató kijelenti: nem csak Lupin az új tanár, hanem Hagrid is, ugyanis ő fogja tanítani a Legendás Lények Gondozását. A tanévben Harrynek és Ronnak többször feltűnik, hogy Hermione egyszerre két tanórán is részt vesz, ám Harrynek Draco Malfoy beszólásait is ki kell állnia. Lupin tanóráit élvezni kezdik a gyerekek, ő ugyanis Mumusokkal tanít. Mikor szorosabb barátságba kerül Harryvel, megtanítja a fiúnak, hogyan lehet elűzni a Dementorokat egy Patrónus-varázslattal.
Egy kviddics meccs alkalmával Dementorok zavarják meg Harryt, aki ettől elveszti eszméletét. A gyengélkedőre kerülée után Ron, Hermione és Nevill elmondják: a zuhanástól Dumbledore mentette meg a fiút, ám a seprűje széttörött. Egy alkalommal Piton helyettesíti Lupin professzort, az óráján pedig a vérfarkast veszik. Elérkezik a roxmortsi kirándulás ideje, ám szülői aláírás híján Harry nem mehet el. Fred és George Weasley azonban odaadják neki a Tekergők Térképét, amely a Roxfort területén minden mozgó embert és szellemet megmutat, valamint a titkos járatokat. Ennek, és apja Láthatatlannátevő Köpenye segítségével eljut Roxmortsba, ahol elzavarja a Ron és Hermionét zaklató Malfoyt és annak bandáját. Később McGalagonyék beszélgetését kihallgatva megtudja: Sirius Black a szülei egyik legjobb barátja volt, sőt, Harry keresztapja. Kiderül, ő játszotta Voldemort kezére James és Lily Pottert, és egy (a Potter családdal jóba levő) Peter Pettigrew nevű férfival is végzett.
A Jóslástan teremben, Trelawney Professzor halált jósol Harrynek, és elmondja hogy a Sötét Nagyúr szolgája visszatér hozzá. Egyik éjszaka Harry meglepő módon meglátja a Tekergők Térképén Peter Pettigrewt. Ron megtalálja elveszettnek hitt patkányát, Makeszt, ám mikor eljön Csikócsőr kivégzése, megtámadja az a bizonyos fekete kutya, a Zordó. Elráncigálja a fiút, majd a nyomokat követve Harry és Hermione a Szellemszállásra jut. Az elhagyatott házban Ron mellett megjelenik Sirius Black, aki animágusként kutya képébe tud változni. Lupin professzor is betoppan, majd Siriussal felfedik az igazságot: a Sirius által meggyilkoltnak hitt Pettigrew maga Makesz, Ron patkánya, aki több tíz éve Voldemort szolgájaként elárulta Harry szüleit, így azok meghaltak. Piton is megjelenik a házban, ám Harry elkábítja, majd a csapat -az ismét emberalakot öltött- Peterrel együtt elindul a Roxfortba. Út közben Harry megtudja: Sirius, Lupin, Peter és James Potter régen nagyon jó barátok voltak. Telihold alkalmából azonban Lupin vérfarkassá változik, majd barátaira támad. Míg Sirius kutya képben szembeszáll a farkassal, Peter a helyzetet kihasználva patkánnyá változik, majd megszökik. Harry később egyedül indul a sérült Sirius után, akit egy tó partján ájultan meg is talál. Csakhogy több Dementor is megjelenik, végül ezeket egy szarvas képébe bújt Patrónus üldözi el. Harry elájul.
A gyengélkedőn ébredve Harry megtudja: Siriust elfogták és Dementor csókot adtak neki. Mikor Hermione felfedi, hogy van egy időnyerője, Dumbledore javaslatára Harry és Hermione visszautazik a múltba, néhány órával ezelőttre (Ron a sérülései miatt nem megy). Mikor megérkeznek, megszöktetik a kivégzésére váró Csikócsőrt, majd a később elfogott Siriust is. Harry megtudja, hogy a tóparton megidézett Patrónust saját maga idézte meg. Visszatérve a jelenbe, az év végén Lupin elhatározza, vérfarkas létére nem tanít tovább az iskolában. A történet végén Sirius egy modern, új seprűt, egy Tűzvillámot küld Harrynek hálából.

Vizuális Effektek

Ebben a filmben rendkívül fontosak az effektek, mégis az új rendező Alfonso Cuarón a dementorok esetében inkább a régimódi megoldásokban bízott. Ezért fel is kereste a világhírű bábmestert Basil Twistet. Azonban a kísérletezések során kiderült, hogy a mexikói rendező egészen máshogy képzelte el őket, ezért a dementorok teljesen CG karakterek lettek. A vizuális hatások még 2 mágikus lény életrekeltésében nyilvánulnak meg legjobban. A vérfarkas eleinte prosztetikusan lett megoldva, de természetesen utána azt is az effektek mozgatták a filmvásznon. Mégis a film legnagyobb száma a hippogriff, Csikócsőr. Csikócsőrt felépítették élethű nagyságú robotként, és nem kevebb mint 5000 villanymotor működtette. A robot azonban csak a színészek jobb játékához kellett, a filmben teljesen animáltan láthatjuk. A vizuális effektek nagy részéért 2 nagy cég felet, az ILM és a Framestore CFC. A film effektjei annyira jól sikerültek, hogy BAFTA és Oscar jelölést is begyűjthettek miatta.

Változások a könyvhöz képes

 • Marge néni a könyvben egy hétig tartózkodik Dursleyéknél, és Harry csak az utolsó napon fújja fel, a filmben már az érkezése napján.
 • A Kóbor Grimbuszon levő beszélő, zsugorított fej Alfonso Cuarón ötlete volt.
 • A Szörnyek Szörnyű Könyvét Harry a könyvben a Privet Drive-on kapja Hagridtól ajándékba, a filmben Cornelius Caramel adja neki a Foltozott Üstben.
 • A mumus a könyvben és a filmben különböző alakokat ölt fel.
 • A filmben csak egy kviddicsmeccs van, amelyen Harry seprűje eltörik; a könyvben három meccset játszanak.
 • Sir Cadogan, a bolond lovag jóval kevesebb szerephez jut a filmben (bár a DVD-n, a kimaradt jelenetek között több jelenet is van vele).
 • Sirius a filmben csak egyszer hatol be a Roxfortba, amikor a Kövér Dámát megtámadja; a Ron elleni támadás hiányzik (bár a DVD kimaradt jelenetei között van utalás a második behatolásra)
 • A filmben Harry meglátja Peter Pettigrew nevét a Tekergők Térképén, és utánamegy, hogy megtalálja. A könyvben csak Lupin veszi észre a nevet.
 • A filmből kevesebb részlet derül ki James, Sirius, Lupin és Pettigrew barátságáról, és nem tudjuk meg, hogy a térképet is ők készítétték.
 • Amikor Hermione és Harry visszautaznak az időben, a lány a könyvben inkább csak passzív megfigyelő, a filmben jóval aktívabban beleavatkozik a múltba: meghajítja egy kaviccsal a múltbeli Harryt, hogy figyelmeztesse a közeledő miniszterre, utána pedig farkasüvöltést utánozva elcsalja Lupint Harryéktől.
 • A könyvben a kutyává változott Sirius üldözi az erdőbe, a filmben legyűri Siriust, és Csikócsőr, a hippogriff menti meg Harryt és Hermionét a vérfarkastól.
 • Harry a film legvégén kapja meg Siriustól a Tűzvillámot; a könyvben karácsonyra kapja, és hosszan nyomoznak utána, hogy ki küldte.
 • A filmben nem derül ki, hogyan szabadult ki Sirius az Azkabanból.

Hibák, Következtetlenségek

 • A film elején Harry a takaró alatt egy varázsigét gyakorol házifeladatként. Ez ellentmond annak a törvénynek, hogy a kiskorúak iskolán kívül nem varázsolhatnak.
 • Mikor Peter Pettigrew emberré változik, ruhában jelenik meg. Mikor visszaváltozik patkánnyá, csak a teste alakul át, a ruhája megmarad.
 

Cikkek

Harry Potter és az Azkabani Fogoly (1999)

2015.01.04